Договор од Ниш (1739)

Договорот од Белград бил потпишан на 18 септември 1739 година преку кој завршила Руско-турската војна (1736-1739)[1]. Војната претставувала обид на Русите за заземање на Крим и Азов[2]. Хабсбуршка Австрија влегла во војната но по поразот кај Грочка биле принудени да го потпишат Белградскиот договор и да се повлечат од војната. Ова ја принудила на Русија на преговори.

Договор од Ниш

1739
Потпишан29 септември 1739
Потписници Османлиско Царство
 Русија

Според Нишкиот договор, Русија се откажала од сите права над Крим и Молдавија.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Treaty of Nis (1739), Alexander Mikaberidze, Conflict and Conquest in the Islamic World: A Historical Encyclopedia, Vol. I, ed. Alexander Mikaberidze, (ABC-CLIO, 2011), 647.
  2. Treaty of Nis (1739), Alexander Mikaberidze, Conflict and Conquest in the Islamic World: A Historical Encyclopedia, Vol. I, 647.