Договор од Ќутахија

Договорот од Ќутахија бил договор потпишан помеѓу Отомански Египет на чело со Мухамед Али Паша и Османлиското Царство во 1833. Со договорот завршила Османлиско-египетската војна (18311833).

Договор од Кутахија

1833
Потпишан1833
МестоЌутахија
Потписници Османлиско Царство
Египетски вилает

Според мировниот договор од Ќутахија, Сирија и Адана биле дадени на Египет[1] , а Ибрахим Паша станал генерален гувернер на двете провинции. Подоцна истата година Русија и Османлиите го потпишале договорот според кој двете земји се согласиле на заемна помош доколку една од двете империии влезе во конфликт со некоја друга земја.

Наводи уреди

  1. „Convention of Kütahya“. Encyclopædia Britannica Online. 2011. Посетено на 2011-03-18.