Дијанска Вика или Дијанизам е традиција на неопаганистичката религија Вика. Таа е основана од страна на Зузана Будапест во САД во 1970-тите. Таа е позната по своите обожувања на единствена Божица и се фокусира на егалитарниот, матријархален феминизам. Дијанизмот е именуван по римската божица Дијана, но Дијанистите ја боготворуваат божицата под различни имиња. Дијанизмот комбинира елементи од Британската Традиционална Вика, италијанската фолк-магијата според записот на Чарлс Лиланд во Арадиа, феминистички вредности, народна магија и практики за исцелување кои Будапест ги научила од својата мајка. Дијанизмот најчесто се практикува од жени во ковени.[2]

Симболот на Божицата со Пентаграмот.
Дијана (и нејзиниот претходник, грчката божица Артемида) како заштитник на жените и дивата природа.[1]

Наводи уреди

  1. „The Tradition of Dianic Wicca“. Архивирано од изворникот на 2013-12-06. Посетено на 2014-08-09.
  2. River, Falcon (7 May 2004). „The Dianic Wiccan Tradition“. The Witches Voice. Архивирано од изворникот на 2015-11-06. Посетено на 23 May 2007.