1,4-диоксин

(Пренасочено од Диоксин)

1,4-диоксин (познати и како диоксин или p-диоксин) е хетероциклично, органско, ароматско соединение.

1,4-диоксин
1,4-Dioxin.svg
1,4-dioxin-3D-balls.png
Назнаки
290-67-5
ChemSpider 71301
Jmol-3D слики Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбојна течност[1]
Точка на вриење
Штетност
Опасности по здравјето високо запаллив
Слични супстанци
Слични супстанци 1,2-диоксин
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

ДобивањеУреди

 

ЛитератураУреди

  1. CRC Handbook of Data on Organic Compounds, 2nd Edition, Weast, R.C and Grasselli, J.G., ed(s)., CRC Press, Inc., Boca Raton, FL, 1989, 1.