Димитар Минчович

политичар

Димитар Панталеев Минчович или Минчевич бил бугарски дипломат и политичар, член на бугарската Народна партија.

Димитар Панталеев Минчевич
Роден 1864
Тулча, Романија
Починал 1944

ЖивотописУреди

Роден е во 1864 година во градот Тулча. Во 1881 година го завршил Роберт колеџот. Во периодот 1887-1889 година е дипломатски агент во Србија, а меѓу 1890 и 1899 е дипломат во Австроунгарија и Романија. Од 1894 до 1895 е назначен за министер за правда [1]. Помеѓу 1903 и 1909 година работи како дипломат во Италија и Велика Британија.

ИзвориУреди

  1. Цураков, Ангел, Енциклопедия на правителствата, народните събрания и атентатите в България, Книгоиздателска къща Труд, стр. 62, ISBN 954-528-790-Х