Димитар Далипов или Далипо (Δημήτρης Νταλίπης}}, Димитрис Далипис) e андартрски капетан, деец на Елиномакедонскиот комитет и учесник во Борбата за Македонија.

Димитар Далипов
Роден ?
Габреш, денес Грција
Починал 19 ноември 1906
Ошчима, денес Грција

Животопис

уреди

Димитар Далипов е роден во костурското село Габреш, денес Гаврос, Грција. Се вклучил во редовите на Македонската револуционерна организација и учествувал во Илинденското востание.

По засилувањето на грчката вооружена пропаганда се приклонил кон грчката кауза и ги помагал Коте Христов и Павлос Мелас. Бил поставен на чело на една андартска чета која ја обиколувала Западна МАкеедонија, а по смрта на Мелас соработувал со Георгиос Катехакис (Рувас), Евтимиос Каудис и Јоанис Каравитис.

Во 1905 година заедно со Катехакис и Павел Киров учествувал во борбата кај Желево.

На 19 ноември 1906 година заедно со Павел Киров во селото Ошчима имал судир со четите на Пандо Кљашев и Митре Влаот, во борбата загинале Димитар Далипов и Киров [1][2][3].

Во 1960 година во Габреш е подигнат негов споменик [4].

Извори

уреди
  1. Силянов, Христо. „Освободителните борби на Македония“, том II, София, 1993, стр. 221.
  2. Γενικό Επιτελείο Στρατού, Διεύθυνσις Ιστορίας Στρατού, Ο Μακεδονικός Αγών και τα εις Θράκην γεγονότα, Αθήνα 1979, σσ. 107, 111, 155, 297
  3. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 76
  4. "Εκεί που χάνονται τα αγάλματα". Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 26/11/2000.