Димискија или дамаскињасабја искована во Дамаск (Сирија) или изработена според таков урнек.[1] Се одликува со криво сечиво, дршка и понекогаш штитник, а се носи во корица опашана на појас. Како ладно оружје била дел од опремата на пешаците или коњаниците. Примероци има во повеќе македонски музеи. Опеана е и во народните песни.

Изглед на острица искована од челик „дамаск“.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Димискија“. Македонска енциклопедија , книга I (А-Љ): стр. 464. (2009). Скопје: МАНУ.