Дејвисово Море

море во Јужниот Океан

Дејвисово Море е областа од морето по должина на брегот на Источен Антарктик помеѓу Вест Ајс Шелф на запад и Шеклетон Ајс Шелф на исток, или помеѓу 82° и 96° Е. Името "Дејвисово Море" се појавува во повеќето водечки географски авторитативни публикации, како што се 10-тото издание од Светскиот атлас на Националното географско друштво од 2014 година и 12-тото издание на Британскиот Тајмс Атлас на светот од 2014 година, за разлика од соседните предложени имиња за водени тела, какво што е руското предложено има " Море на Заедништвото " на запад.

Дејвисовото Море како дел од Јужниот Океан.

Според Големата Советска енциклопедија, тоа се протега од 87° E до 98° E и е длабоко до 1.300 метри (4.300 стапки). Неговата површина е дадена само како 21.000 км2 (8.100 кв. милји). Другите авторитети, како што е Национална  Географија, му доделуваат многу помала површина.

Го мие брегот на земјата на Принцезата Елизабета (таму само бреговите Леополд и Астрид), Земјата на Кајзер Вилхелм II и земјата на Кралицата Мери.

Никогаш одобрениот нацрт на четвртото издание на Лимитите на Океаните и Морињата од 2002 година, констатирал дека Заливот Триошникова се наоѓа во јужниот дел на Дејвисовото Море.

Околу 55 километри (34 милји) од брегот на земјата на Кралицата Мери се наоѓа островот Дригалски. Руската станица Мирни била изградена на брегот на земјата на Кралицата Мери во 1956 година. Ледникот Роско се влева во источниот дел од Дејвисовото Море. Затворени брегови се Бигелоу Рок и Островите Гили.

Откриено е од Австралиската Антарктичка Експедиција (1911-14) од Аврора. Именувано е од Сер Даглас Мовсон, за капетанот Џ.К. Дејвис, господарот на Аврора и втор во командната линија на експедицијата.

Координати: 66°S 92°E / 66° ЈГШ; 92° ИГД / -66; 92