Море на Соработката

море на Антарктикот
(Пренасочено од Море на Заедништвото)

Море на Соработката, исто така познато и како Содружество, е предложено морско име за дел од Јужниот Океан, меѓу Ендербиевата Земја (источната граница од 59° 34' ИГД) и Западниот Леден Гребен (85° ИГД), покрај крајбрежјето на Мак. Робертсоновата Земја и Земјата на Принцезата Елизабета. Тоа би се протегало на површина од 258.000 км2. Ќе се граничи со Дејвисовото Море на исток и со друг руски предлог на 2002. Меѓународна хидрографска организација (МХО), Космонаутското Море на запад.

Морето на Соработката во склоп на Јужниот Океан

Морето Соработка беше именувано во 1962 година, од страна на Советската антарктичка експедиција, во чест на меѓународната научна соработка на Антарктикот. Името најпрво се појави како предлог на МХО во нацрт-законот за МХО 2002. Овој нацрт никогаш не бил одобрен од страна на МХО (или било која друга организација), а документот 1953 на МХО (кој не го содржи името) останува моментано во сила. Водечките географски власти и атласи не го користат името, вклучувајќи го и 10-тото издание на Светскиот атлас од 2014 година на Националното географско друштво на Соединетите Американски Држави како и 12-тото издание на британскиот Тајмсов „Атлас на светот“ од 2014 година. Но советските и руските-издадени мапи го користат.

Станицата Дејвис се наоѓа на брегот тука во близина.

65°00′S 72°00′E / 65.000° ЈГШ; 72.000° ИГД / -65.000; 72.000