Десетобој или декатлонатлетски повеќебој (десет дисциплини) за мажи воведен како атлетичка дисциплина во 1884 година во САД. На распоредот на Олимписките игри десетобојот првпат се најде во Стокхолм 1912.

Натпреварувањето во десетобојот се одржува два дена по следниов распоред: