Десетаголна призма

Десетаголна призма (еднообрз.)
Десетаголна призма
Тип Призматски еднообразен полиедар
Елементи F = 12, E = 30, V = 20 (χ = 2)
Површини по страни 10{4}+2{10}
Шлефлиев симбол t{2,10} или {10}x{}
Витхофов симбол 2 10 | 2
2 2 5 |
Коксетер-Динкин CDel node 1.pngCDel 10.pngCDel node.pngCDel 2.pngCDel node 1.png
CDel node 1.pngCDel 5.pngCDel node 1.pngCDel 2.pngCDel node 1.png
Симетрија D10h, [10,2], (*10.10)
Наводи U76(g)
Дуал Десетаголна бипирамида
Својства конвексен, зоноедар
Десетаголна призма
Темена фигура
4.4.10

Десетаголна призма е осма во бесконечното множество призми, составена од десет квадратни страни и два правилни десетаголни поклопци. Со дванаесет страни, оваа призма претставува неправилен додекаедри.

Ако сите страни ѝ се правилни, тогаш таа е полуправилен полиедар.

УпотребаУреди

Се применува во контруирањето на две четиридимензионални рамномерни полихорони: сепотсечена 120-ќелија и изделакно-потсечена 120-ќелија.

Надворешни врскиУреди