Денеш Пазманди (1816–1856)

Денис Пазманди де Шомор и Сомодор (7 април 1816 – 24 јануари 1856) бил унгарски земјопоседник и политичар, кој служел како претседател на Претставничкиот дом помеѓу 1848 и 1849 година.

Денеш Пазманди

Животопис уреди

Тој е роден во стара, благородна фамилија во Коллод, Комаром, на 7 април 1816 година. Неговите родители биле Денис Пазманди, кој бил член на Националниот комитет за одбрана за време на унгарската револуција од 1848 и Јудит Пели Наѓ. Студирал право во Пожоњ и Пешта. Тој се приклучил на реформското движење во 1830-ти години. Во текот на Народното собрание од 1832-1836 година, тој служел како правник, заедно со Берталан Семере, Ференц Пулски и Шебо Вуковиќ. Учествувал во пишувањето на судските извештаи, кои биле автентичен извештај за функционирањето на легислативата водена од Лајош Кошут. Тој објавил неколку статии под псевдонимот Пешти Хирлап, во кои ги поддржал реформите.

Од 1839 година тој служел како заменик нотар во округот Комаром. Од 1843 година бил еден од водачите на умерената либерална опозиција. Тој станал претставник на Нагигманд во 1848 година. Кабинетот Батјани го испратил заедно со Ласло Салај во Франкфурт за да преговара со германскиот парламент. Тој станал претседател на долниот дом на 10 јули.

Неуспешно разговарал со Кралскиот суд во Виена во септември во палатата Шенбрун. Тој не ја следел унгарската влада во Дебрецен по окупацијата на Буда, се предал во јануари 1849 година. Како резултат на тоа, Претставничкиот дом бил лишен од својот мандат во март. Тој бил уапсен од Ричард Гион во април. Кошут нареди истрага против него, но скоро потоа тој бил ослободен на посредувањето на Шебо Вуковиќ. Откако револуцијата не успејала, тој се повлекол на својот имот. Пазманди починал во 1856 година по долга болест.

Наводи уреди

  • Jónás, Károly - Villám, Judit: A Magyar Országgyűlés elnökei 1848-2002 . Argumentum, Budapest, 2002. стр.   69 – 74
Политички канцеларии
Претходен
канцеларијата е создадена
Претседател на Претставничкиот дом
1848-1849
Нареден
Пал Алмаши