Демографија на Маврициус

Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според податоци од 2008 година, населението на Маврициус изнесува 3.364.940 луѓе.

Старосна структураУреди

Старосната структура на Маврициус во 2008 г. била следнава:

Коефициент на плодностУреди

Етнички составУреди

Општеството на Маврициус вклучува луѓе од различни етнички групи. Жителите се потомци на луѓе од континентална Африка.

ЈазициУреди

Францускиот и на англискиот јазик, кои долго време уживале поголем социјален статус се фаворизира во образованиете и професиите. Исто така, повеќето весници и медиуми се на француски. Маврицискиот креолски јазик, кој го зборуваат 90 проценти од населението, се смета за мајчин јазик на земјата и е главно користен во неформални ситуации.

РелигијаУреди

Мнозинска религија е хиндуизмот, со 52% од вкупното население. Потоа следува католицизмот со 28,4% и исламот 16,6%. Останатите 3% припаѓаат на други вероисповеди.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди