Деценија

период од десет години
(Пренасочено од Декада)

Деценија, декада или десетлетие претставува период од десет години.

Зборот „деценија“ доаѓа од латинскиот збор decennium','[1] додека пак поимот „декада“ потекнува од старогрчкото „декас“ што значи десет.

Деценијата како мотив во популарната култураУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди