Дворско стопанство

(Пренасочено од Дворска економија)

Дворско или палатинско стопанство[1] е систем на стопанска организација во која богатството тече од едно место („палатата“), кое подоцна доаѓа до обичниот народ, кои немаат друг извор на приходи. Во ваквото стопанство, поделбата на трудот води до безработна елита, класа на бирократи, и класа на издржни земјоделци. Овој систем може да се опише како комбинација од планско стопанство и издржно стопанство.

Дел од темата
Стопански системи

Идеологии и теории

Капиталистичко стопанство
Корпоративно стопанство
Природно стопанство
Социјалистичко стопанство

Сектори и системи

Виртуелно стопанство
Даровно стопанство
Двојно стопанство
Затворено стопанство
Издржно стопанство
Мешовито стопанство
Неформално стопанство
Отворено стопанство
Пазарно стопанство
Планско стопанство
Подземно стопанство
Учествено стопанство

Поврзани статии

Американска Школа
Англосаксонско стопанство
Глобално стопанство
Дворско стопанство
Информационо стопанство
Ловно-собирачко стопанство
Ново индустриско стопанство
Плантажно стопанство
Симболично стопанство
Социјално пазарно стопанство
Традицонално стопанство
Транзиционо стопанство

Кутијава:

Запишани примери за дворско стопанство се микенското и минојското општество во Стара Грција, но и многу други прединдустриски општества.

Современото стопанство на Северна Кореја може да се рече дека е дворско стопанство. Државата во целост управува со него, и е толку неефикасно што населението ѝ зависи од странска помош за да преживее[се бара извор].

Наводи

уреди
  1. Lukas de Blois; R.J. van der Spek (1997). An Introduction to the Ancient World. Преведено од Mellor, Susan. Routledge. стр. 56–60. ISBN 0415127734.