Дархан-Ул (покраина)

Дархан-Ул е една од 21 покраини во Монголија. Покраината е сместена на север во Монголија и главен град е Дархан.

Покраина Дархан-Ул
Дархан-Уул аймаг
Знаме
Местоположба на Дархан-Ул
Главен градДархан
Службен јазик монголски
Површина
 •  Вкупна 3,275 км2 
Население
 •  проценка за  г. 90.400 
 •  Густина 27.60 жит/км2 

Административна поделба

уреди
Областите во Дархан-Ул
Област монголски Население (2005) Површина (км2) Густина (/км2)
Дархан* Дархан 74,300 103 721.4
Хонгор Хонгор 5,400 2,533 2.1
Орхон Орхон 3,500 478 7.3
Шарингол* Шарынгол 9,000 161 55.9
  • - урбани населби.
 
Областите во Дархан-Ул

Наводи

уреди