ДСУ „Кочо Рацин“ - Скопје

„Кочо Рацин“ — средно училиште во Општина Ѓорче Петров, Скопје[1].

„Кочо Рацин“

Место
Општина: Ѓорче Петров
Место: Скопје
Основни информации
Контактни информации
Портал http://www.sugskocoracin.edu.mk/

Основање и развој уреди

Гимназија со паралелки на економско училиште „Кочо Рацин“ е формирано во 1963 г. во монтажна барака од англиски тип која е изградена како временски објект со помош на странските земји кои помогнале на изградбата на Скопје по катастрофалниот земјотрес и е сместено во општината Ѓорче Петров. Со реализација на мрежата за насочено образование во 1982/83 г. паралелките се од текстилна и кожарска струка. Во 1994/95 г. повторно се воведуваат гимназиски паралелки па до денес бројат 19 гимназиски и 12 од текстилна струка.

Учество на натпревари уреди

Освоени награди уреди

Познати личности кои учеле во ова училиште уреди

Познати личности кои предавале во ова училиште уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди