На 358,9м над нивото на морето (NHN) на Гриезберг во близина на Бад Залцдетфурт во долна саксонска област Хилдесхајм е највисокиот рид во Хилдесхајм шума, мал спектар на Инсерт висорамнини .

ГеографијаУреди

ЛокацијаУреди

Грисберг се наоѓа на југоисток од шумата Хилдесхајм помеѓу градот Бад Салздетфурт на исток и селото Петце на југозапад на исток од општина Сиббесе . Регионот на врвот е на територијата на Алмстед, делови од источно и јужно ритче се наоѓаат во околината на Бад Салздетфурт и други области на југозападниот дел на лежиштата на територијата на Сиббесе. Југоисточно од ридот Клаубах тече во западна насока во Ламме, а на северозапад е Кате Бејстер, десна страна на Беустер.

Природна регионална класификацијаУреди

Грисберг е дел од природната регионална главна единица група на висорамнини Везер-Лејн (бр.   37), главната единица на Инсерт висорамина (379), под-единицата на Хилдесхеим висорамнина(379.0) и природниот регион на шумата Хилдесхајм (379.01).

СообраќајУреди

На Ландестрахен  490 се протега од север кон југ низ Грисберг на запад низ Бад Салздетфурт . Во Острум, L   482 разгранува и работи главно northwestwards преку Бреинум, Алмстедт, Сегесте и Петзе да Сиббессе . Двата патишта се појдовни точки за прошетки по ридот долж шумските патеки и патеки до ридот.