Григор Цоцев — македонски револуционер.

Григор Цоцев
Роден 25 јануари 1871
Острово, Воденско, Егејска Македонија
Починал непознато
непознато

Апостол Грежов е роден во село Острово, Воденско.Бил член на Македонската револуционерна организација (МРО) од 1896 г. Живеел во Цариград и бил терорист на МРО. Потоа бил комита во четите на П. Граматиков, Марко Лерински и Христо Саракинов. По Илинденското востание емигрирал во Соединетите Американски Држави. Во времето на Балканските војни бил во четата на Ѓорѓи Шкорнов-Ѓакон Евстати. Во 1915 г. кратко време бил војвода во Тиквешко. Не е познато кога и каде починал.[1].

Наводи уреди

  1. Литовски, Александар; Јубилеен календар за егејскиот дел на Македонија во 2011 година, Битола, 2011, стр. 7.