Григор Георгиев, познат како Григор Бучишки, — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на Внатрешната македонска револуционерна организација.

Григор Георгиев
Роден 1889
Бучиште, Пробиштипско, Македонија
Починал 19 април 1923

Животопис

уреди

Роден во пробиштипското село Бучиште. Влегува во ВМРО. При избувнувањето на Балканската војна во 1912 година е доброволец во Македонско-одринското ополчение и служи четата на Славчо Абазов и при 15 штипска дружина. Во Втората балканска војна е во здружената партизанска чета и е повреден на 5 јуни 1913 година. Носител е на орден "За храброст" IV степен.[1]

По 1919 година се вклучува во создавањето на ВМРО во Кратовско. Загинува на 19 април 1923 година заедно со Туше од Бунеш, Саздо Гочев и Пано од Неокази и Лазар Станишков и Николчо Иванов од Нежилово.[2]

Наводи

уреди
  1. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 151.
  2. Михайлов, Иван. Спомени II. Освободителна борба 1919 - 1924, Льовен, 1965, стр. 136, 704.