Грејп (месечина)

месечина на Сатурн

Греип (месечина) /ˈɡrp/ или Сатурн LI е природен сателит на Сатурн[1].

Греип (месечина)
Греипснимен од вселенското летало Касини во септември 2015 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јан Т. Клејна
Брајан Г. Марсден
Откриено2006
Ознаки
Наречена по
Грејпа
С/2006 С 4
Орбитални особености 
18.206.000 km
Занесеност0.326
−921.2 денови
Наклон179.8°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
5+50
30
 km
12,75 ± ,35? х
24.4

Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсден на 26 јуни 2006 година, од набљудувања направени помеѓу 5 јануари и 1 мај 2006 година..

Греип има пречник од околу 6 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 18.066 Mm за 906.556 дена, со наклон од 172,7° кон еклиптиката (159,2° до екваторот на Сатурн), во повратно насока и со занесеност од 0,3735. Неговиот вртежен период е 12,75 ± 0,35 часа.

Името е по Грејп, џин во нордиската митологија.

Наводи уреди