Баобаб

дрво што расте во саваните

Баобаб е дрво што расте во саваните.

Баобаб

ОписУреди

Баобабот има мошне дебело стебло (со пречник од 8 метри), со чија помош складира големи резерви вода. Плодовите од него се користат како храна, а во неговото стебло луѓето прават отвори за живеење. Достигнува височина од околу 20 метри. Баобабот е познат и како мајмунско лебно стебло.

Баобабот како тема во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 109-110.