Грб на Обединети Арапски Емирати

Грбот на Обединетите Арапски Емирати е официјалниот грб во државата. Грбот е усвоен на 22 март 2008 година кој е модификација на претходниот државен грб кој бил усвоен во 1973 година. Грбот е типичен за арапските држави, каде главен мотив е сокол кој држи диск со знамето на државата. Под орелот се наоѓа лента со името на државата на арапски јазик.[1]

Грб на ОАЕ (1973-2008)
Грб на ОАЕ (од 2008)

НаводиУреди

  1. Gulfnews: New UAE coat of arms approved

ПоврзаноУреди