Знаме на Обединетите Арапски Емирати

Знамето на Обединетите Арапски Емирати (арапски: علم الإمارات العربية المتحدة) е националното знаме на ОАЕ кое било усвоено на 2 декември 1971. Знамето се состои од пан-арапските бои, црвена, бела и црна, кои ја симболизираат арапската унија.

FIAV 111111.svg Националното знаме со сооднос од 1:2

Поединечно боите значат:

  • зелена: плодност
  • бела: неутралност
  • црна: боја на знамето на пророкот Мухамед
  • црвена: обединетост

ГалеријаУреди

ЕмиратитеУреди

Секој емират во државата има свое знаме:

Надворешни врскиУреди