Грб на Еритреја

Грбот на Еритреја е усвоен на 24 мај, 1993 година непосредно после прогласувањето на независноста а Еритреја од Етиопија.

Грб на Еритеја
Emblem of Eritrea (or argent azur).svg
Подробно
Усвоен24 мај, 1993

ИзгледУреди

Грбот се состои од средиштен дел на кој се наоѓа камила во пустина. Средишниот дел го опкружуваат две гранчиња од ловор (по една од секој страна). Под гранчињата и средишниот дел има сина трака со натпис „Држава Еритреја“ и тоа на англиски јазик, арапски јазик и јазикот тигриња.

ИсторијаУреди

Еритреја го добила својот прв грб во 1919 године според изгледот на италијанскиот грб (затоа што тогаш Еритреја била колонија на Карлството Италија). Еритреја имала грбови инспирирани од европската Хералдика се до почетокот на анексијата.

Анексија во ЕтиопијаУреди

 
грбот на Еритреје во саставот на Етиопија од 1952 до 1962

Во периодот од 1952 до 1969 година, Грбот на Еритреја престанува да ги има европските особини и станува виш амблем