Готлојба е мала река во Чешка и Германија, лева притока на Елба. Нејзиниот извор е во источниот дел на Рудните Планини, северно од Усти на Лаба. По неколку километри ја преминува чешко-германската граница и тече низ Саксонија. Ја поминува браната Готлојба и градот Бад Готлојба-Бергисхибел и се влива во Елба кај Пирна. Во јули 1927 се случиле страшни поплави на реката поради поројните дождови.[1]

Готлојба
Gottleuba
Im Stadtzentrum von Berggießhübel (Centre of Berggießhübel) - geograph.org.uk - 7817.jpg
Готлојба во Бергисхибел
Земја Чешка и  Германија
Слив
Главен изворРудни Планини
УстиеЕлба
ТечениеЕлбаСеверно Море
Физички особености
Должина33,9 км

НаводиУреди