Годишна воина конкуренција

Годишна Воина Конкуренција е борбено-ориентирана конкуренција која е врз основа на физичката способност, тимска работа, комуникација и индивидуална точност што се одржува во Центарот за обука и специјални операции "Крал Абдулах втори" во Аман, Јордан. Јордан го создаде натпреварот во мај 2009, 8-Годишната Воина Конкуренција е закажана за во мај 2-6, 2016 година.[1]

Годишна Воина Конкуренција
на Центарот за обуки
СтадионЦентар за Обука и Специјални Операции "Крал Абдулах втори"
Дата30 април – 04 мај 2017
НатпреварувачиСпецијална единица СВАТ од меѓународно нации
ТимовиОколу 37
Медалисти
Златен медал 
Сребрен медал 
Бронзен медал 

ПозадинаУреди

Годишната Воина Конкуренција е дизајнирана да се изгради тимски дух меѓу кандидатите и соработка против тероризмот. Конкуренцијата, исто така, го олеснува споделувањето на најдобрите практики, технологија, хардвер; преку опрема и оружје и демонстрации во живо со меѓународни трговци. Натпреварот поддржува кохезија во рамките на Операционите Сили и Органите на единиците, и обезбедува мерило за перформансите на единицата, и ги изложува предностите и слабостите во единица и индивидуалните вештини на членовите.

Секоја година натпреварот доживува трансформација така што е дизајниран според начинот на кој се соочува и справува со тероризмот, земајќи го предизвикот на без преседана меѓународни висина што одѕвонува од постојано менување на закани. Трансформацијата се рефлектира во секоја потрага на конкуренција, каде што се натпреваруваат војници кои демонстрираат надлежности и адаптибилност на прецизно пукање, издржливост, тимска работа, тактики и комуникации на бојното поле.[2] Нивната способност ќе биде пратена и оценувана од страна на панел на реномирани меѓународни експерти од разно стручни воени и полициски искуство во индустријата. Над триесет меѓународни и локални тимови[3] учествуваат секоја година, тие ги покажуваат своите вештини преку различните фази на предизвиците со кои се одразува на глобалната способност во борбата против тероризмот.

Со оглед на локацијата на Кралството Јордан ја има предводено борбата против тероризмот во неговата колевка, воено и идеолошки.

За Центарот за Обука и Специјални Операции "Крал Абдулах втори 

Центарот за Обука и Специјални Операции "Крал Абдулах втори, се наоѓа во Аман, Јордан е единствен од својот вид објекти. Неговата уникатна природа потекнува од извонредна комбинација на врвна обука, елитни инструктори и поддршка на персоналот и интегрирана напредна технологија.  Нуди прилагодени курсеви за обука, поддршка за клиенти со нивните сопствени програми. Едноставно кажано, ако специјални единици се на врвот на копје, тогаш ЦОСОКА е алатка која го остри тоа.

Претходни шампиониУреди

 • 2009 - Јордан: Генерален Директорат За Разузнавање
 • 2010 - Сад:  Force Recon
 • 2011 - Австрија: EKO Кобра
 • 2012 - Германија: ГСГ9
 • 2013 - Кина: Барс Командоси
 • 2014 - Кина: Барс Командоси
 • 2015 - Русија: СОБР
 • 2016 - Либан: Црни Пантери
 • 2017 - Кина: ПАП

НаводиУреди

 1. KASOTC, Website. "8th ANNUAL WARRIOR COMPETITION March 20, 2016 (Amman, Jordan". kasotc.com. Посетено на 2016-03-22.
 2. Su, Alice. "A Dispatch From the Counterterrorism Olympics". The Atlantic (англиски). Посетено на 2016-03-28.
 3. Cracas, Sonia. "International Special Forces at KASOTC". promo.all4shooters.com. Посетено на 2016-03-22.

Надворешни врскиУреди