Глеб Сергеевич Лебедев

Глеб Сергеевич Лебедев (роден 28 декември 1943 - 15 август 2003, Стара Ладога ) — бил советски и руски археолог, специјалист за варангиски антиквитети. Доктор по историски науки (1987), професор на Универзитетот во Ленинград (Санкт Петербург) (1990).

Биографија

уреди

Глеб Сергеевич студирал на Катедрата за археологија на Историскиот факултет на Државниот универзитет во Санкт Петербург . Од 1969 година станал наставник на Катедрата за археологија на истиот универзитет. Во 1972 година ја одбранил својата теза на тема „Погребни обреди на Скандинавците од ерата на Викинзите“. Во 1978 година, Глеб Сергеевич станал вонреден професор.

Во 1987 година ја одбранил докторската дисертација на тема: „Доба на Викинзите во Северна Европа“[1].

Од 1996 година станал претседател на Државната експертска комисија на огранокот на Санкт Петербург на Високата комисија за заштита на културното наследство при министерството за култура на Русија. Во 1993-2003 година - раководител на огранокот во Санкт Петербург на РНИИ за културно и природно наследство на Министерството за култура на Руската Федерација и Руската академија на науките (од 1998 година - Центар за регионални студии и музејски технологии „Петроскандика“ НИИЦСИ Државниот универзитет во Санкт Петербург). Тој се смета за творец на голем број нови научни насоки во археологијата, регионалните студии, културолошките студии, семиотиката и историската социологија.

Заменик на Градскиот совет на Ленинград (Петросовиет) во 1990-1993 година, член на президиумот во 1990-1991 година[2][3] .

Лабораторијата за археологија, историска социологија и културно наследство на Државниот универзитет во Санкт Петербург го носи името на Г. С. Лебедев. Создаден врз основа на центарот „Petroscandica“ на НИИКСИ на Државниот универзитет во Санкт Петербург, основан од Лебедев во 2000 година[4] .

Сопруга - Вера Александровна Витјазева-Лебедева (р. 1940), ликовен критичар, истражувач на архитектурата во Санкт Петербург[5].

Основни работи

уреди

Наводи

уреди
 1. „Старая Ладога“. www.altladoga.narod.ru. Архивирано од изворникот на 2021-04-21. Посетено на 2021-04-21. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 2. Плоткин К. М. Глеб Сергеевич Лебедев[мртва врска]Предлошка:Недоступная ссылка // Энциклопедия «Культура Ленинградской области».
 3. „Стенописни изображения на светците Борис и Глеб от времето на Второто българско царство“. Tarnovo Literary School. 10 (1). 2015. doi:10.54664/gzzd1479 Проверете ја вредноста |doi= (help).
 4. Миколайчук, О.В.; Протас, А.В.; Малкова, А.М.; Островский, В.А.; Богданова, А.А.; Павлюкова, Ю.Н.; Шманёва, Н.Т.; Нащекина, Ю.А.; Шаройко, В.В. (2021-10-05). „ПРОИЗВОДНЫЕ 5-ФЕНИЛТЕТРАЗОЛ-2-ИЛУКСУСНОЙ КИСЛОТЫ КАК КЛЮЧЕВЫЕ РЕАГЕНТЫ В СИНТЕЗЕ БИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНЫХ ВЕЩЕСТВ, ПРОЯВЛЯЮЩИХ ПРОТИВООПУХОЛЕВУЮ АКТИВНОСТЬ“. материалы конференции. Издательство Волгоградского государственного медицинского университета. doi:10.19163/medchemrussia2021-2021-479.
 5. Клейн Л. С. 2009.

Литература

уреди
 • Клајн Л.С. Глеб Лебедев: Археологија и повеќе // Стратум плус. 2001/02. бр.1 (2003). стр 552-556;
 • Клајн Л.С. Научник, граѓанин, Викинг // Клио. 2003 година. бр. 3. стр 261-263;
 • . стр. /. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • Граѓанин на Касталија, научник, романтичар, Викинг / Подготвен.И. Л. Тихонов // Универзитетот во Санкт Петербург. 2003 година. бр.2829. стр 47-57;
 • Мелникова Е. А. , Петрухин В. Ја. , Пушкина Т.А., Чернецов А.В. Во спомен на Глеб Сергеевич Лебедев // Руска археологија . 2004 година. бр.1. стр 190-191;
 • Ладога и Глеб Лебедев. Осмо читања во спомен на Ана Мачинскаја: Саб. статии. SPb. , 2004 година.

Надворешни врски

уреди
 • Археолошки споменици на Ленинградската област. Л., 1977;
 • Археолошки споменици на Античка Русија од 9-11 век. Л., 1978 година (во соработка со В. А. Булкин и И. В. Дубов);
 • Викиншки кралеви (за да се карактеризира типот на рана феудална фигура во Скандинавија) ​​// Политички фигури од антиката, средниот век и модерните времиња. Индивидуални и општествено-политички особини. Интеруниверзитетска колекција. Ленинград: Издавачка куќа на Универзитетот во Ленинград. 1983. стр.44-53.
 • Викиншката ера во Северна Европа. Историски и археолошки есеи. Л.: Издавачка куќа на Универзитетот во Ленинград. 1985 година.
 • Русија и Варангите // Словени и Скандинавци. М., 1986. П. 189-297 (коавтор);
 • Историја на руската археологија. 1700-1917 година Санкт Петербург, 1992 година;
 • Змеј „Небо“. На патот од Варангите до Грците: Археолошки и навигациски студии за античките водни комуникации помеѓу Балтикот и Медитеранот. Санкт Петербург, 1999 година; 2. ед. Санкт Петербург, 2000 година (коавтор);
 • Богатството на Петерхоф од почетокот на 9 век како извор за раната историја на Русија / Богатства: состав, хронологија, интерпретација. Материјали на тематска научна конференција. Санкт Петербург - 26-29 ноември 2002. Санкт Петербург, 2002. P.21-35.
 • Викиншката ера во Северна Европа и Русија. Санкт Петербург: Евроазија, 2005 година.
 • Викиншката ера во Северна Европа и Русија. - ед. 2-ри, вр. - М.: Алма Матер, 2023. - 891 стр. - 1000 примероциISBN 978-5-904993-98-6