Персоналот на Хогвортс

(Пренасочено од Гилдерој Локхарт)

Следниве измислени ликови се членови на персоналот и жители на Хогвортс во Хари Потер книгите напишани од Џ. К. Роулинг. Ликовите, Албус Дамблдор, Северус Снејп и Рубеус Хагрид имаат посебни статии. Долорес Амбриџ е под Министерство за магии. Ремус Лупин и Аластор Муди се под Ред на фениксот, додека Барти Крауч Џуниор (кој го зазема ликот на Муди), и братот и сестрата Алекто и Амикус Кароу се под Смртојади.

HIMG 2616 (8066409890).jpg

Учители и персоналУреди

Аргус ФилчУреди

Филиус ФлитвикУреди

Гилдерој ЛокхартУреди

Гилдерој Локхарт (англиски: Gilderoy Lockhart) е нарцисоидна волшебничка славна личност кој има напишано многу книги за неговите чудесни авантури запознавајќи мрачни суштества. Во Одајата на тајните, Локхарт е именуван како новиот учител по одбрана од мрачните вештини во Хогвортс. Тој не е омилен меѓу персоналот, особено кај професорот Снејп. Сепак, навидум се покажува дека многумина и му се восхитуваат, како Хермиона Гренџер (која дури и развива симпатија кон него) и г-ѓата Визли. На Хари не му се допаѓа, во главно, бидејќи Локхарт тврди дека Хари долетал во Хогвортс со кола за да привлече внимание, а подоцна и дека делел фотографии од себеси. Локхарт е разоткриен како измамник и плашливец кога се обидува да избегне да влезе во одајата на тајните со што им открива на Хари и Рон Визли дека всушност никогаш не ги извел неверојатните подвизи документирани во неговите книги, наместо тоа крадел искуства од други волшебници и ги бришел нивните сеќавања. Неговиот обид да ја искористи магијата обливиус на Хари и Рон, поради скршеното стапче на Рон со кое ја пушта магијата се одвраќа во него и како резултат страда од губење на својата меморија.

Во Редот на фениксот, Хари наидува на Локхарт во Сент Манго додека го посетува г-дин Визли на Божиќ. Пополека си ја повраќа својата меморија и е детско горд што може да ги пишува „буквите една до друга“. Сè уште добива пошта од обожавателите, иако нема поим зашто добива, но сепак сè уште ужива во потпишувањето автограми. Локхарт никогаш не закрепнува целосно, наспорти сите обиди.[1]

Роулинг вели дека Локхарт е единствениот лик кој не го базирала на вистинска личност. Локхарт бил инспирирал на (неоткриен) познаник кој бил „дури повеќе непријатен од неговата фиктивна копија“ и „кажувал огромни измислици за својот минат живот, сите од кои создадени за да покажат колку прекрасен, храбар и брилијантен човек е“.[2]

Кенет Брана се појавува како Локхарт во филмската адаптција на Хари Потер и Одајата на тајните.

Минерва Мек ГонагалУреди

Попи ПомфриУреди

Квиринус КвирлУреди

Хорас СлагхорнУреди

Помона СпраутУреди

Сибил ТрилејниУреди

ОстанатиУреди

Хогвортски духовиУреди

Крвавиот баронУреди

Дебелиот калуѓерУреди

Сивата дамаУреди

Речиси безглавиот НикУреди

Основачи на ХогвортсУреди

Во фиктивниот свет на Роулинг, Хогвортс бил основан пред 1000 години од страна на „четирите најдобри волшебници на тоа време“[ХП2]: Годрик Грифиндор, Хелга Хафлпах, Ровена Равенкло и Салазар Слитерин. Четирите основачи служеле како првите учители во Хогвортс, и сите домови во училиштето се именувани по четирите основачи.

Годрик ГрифиндорУреди

Хелга ХафлпафУреди

Ровена РевенклоУреди

Салазар СлитеринУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди