Географија на Ватикан

Координати: Erioll world.svg 41°54′10″С, 12°27′9″И

Карта на Ватикан

МестоположбаУреди

Јужна Европа, енклава на Рим, (Италија)

ПовршинаУреди

Ватикан зафаќа вкупна површина од 0.44 км2). Сета територија е сувоземна.

Копнени границиУреди

Ватикан е опколен со копнени граници од 3.2 км со Италија.

КлимаУреди

Ватикан има умерени, благи и врнежливи зими, а времето е слично и од септември до средината на мај. Летата се врели и суви (мај до септември)

ТеренУреди

Ватикан е сместен на низок рид наречен Ватикански Рид (лат. Mons Vaticanus) долго пред христијанството. Името веројатно потекнува од етрурскиот јазик.

Висински екстремиУреди

Најниската точка се наоѓа на безимена локација со 19 m. Највисоката точка е исто така на безимена локација со 75 m.

Природни ресурсиУреди

Оваа минијатурна држава нема никакви природни ресурси.

Искористеност на земјиштетоУреди

Поради фактот што Ватикан е град-држава, 100% од земјиштето е урбано.

Природни опасностиУреди

Нема.

Животна средина - тековни проблемиУреди

Нема.

Животна средина - меѓународни спогодбиУреди

Учесничка во: ниедна од овие спогодби
потпишана, но нератификувана: Загадување на воздухот, Модификација на животната средина

Географија - белешкаУреди

Урбана; обиколена со копно; енклава на Рим, Италија; најмала држава на светот; вон Ватикан, 13 згради во Рим Замок Гандолфо (летна резиденција на Папата) уживаат екстратериторијални права.

Видете исто така: Ватикан

НаводиУреди