Генералитат

Генералитат е име на владините системи на шпанските автономни заедници Каталонија и Валенсија како и на владата на полу-автономниот каталонски округ Вал де Аран. Овој поим се однесува на сите три видови на власт. Името Генералитат датира од 13 век и се однесувал на делегација од членови на парламентот на Кнежевството Каталонија и Кралството Валенција. Тој произлегува од каталонскиот поим општа депутација (каталонски: Diputació del General).

Палата на Генералитатот на Каталонија.

Користена литератураУреди

  • El Periodico, Història de Catalunya, Barcelona, 1992.