Гај Мариј [б 1] роден во 157 година п.н.е. бил римски генерал и државник. Победник на цимбриските и југуртинските војни, тој ја добил титулата на конзул седум пати во текот на неговата кариера. Бил доста значаен и за неговите важни реформи на римските војски. Бил во центарот на парадигматска смена од милициите во средната Република до професионалното вооружување на доцната Република; тој, исто така, го подобрил пилумот, дизајнирана да се искриви по удар, како и големи промени во логистичката структура на римската војска.[1]

Гај Мариј
Биста на Гај Мариј во Рим
конзул на Римската Република
На должноста
107 п.н.е.
104–100 п.н.е.
1 јануари 86 г. п.н.е. – 13 јануари 86 г. п.н.е.
Лични податоци
Роден(а) околу 157 г. п.н.е.
Арпино
Починал(а) 13 јануари 86 г. п.н.е (70-71 г. стар)
Рим, Римска Република
Националност Римјанин
Сопружник Јулија
Деца Гај Мариј Помладиот
Воена служба
Припадност  Римска Република
Род Римска војска
Траење 134–86 г. п.н.е.
Чин Генерал

За неговата победа над инвазијата на германските племиња во цимбриската војна, тој бил прогласен за „трет основач на Рим“.[2] [3] Неговиот живот и кариера била многу значајна во трансформацијата на Рим од Република до Империја. Во рамките на политичкиот живот, тој помогнал во водењето на групата Популари против групата Оптимати на Лусиј Корнелиј Сула. Нивното соперништво достигнало врв во 88-87 п.н.е. за време на првата граѓанска војна на Сула. Една година подоцна, Мариј починал од природна смрт.

Белешки

уреди
  1. C·MARIVS·C·F·C·N is how Marius was termed in official state inscriptions in Latin: "Gaius Marius, son of Gaius, grandson of Gaius".

Наводи

уреди
  1. Duncan, Mike (2017). The Storm before the Storm. New York: PublicAffairs. стр. 135–136. ISBN 978-1-5417-2403-7.
  2. Plutarch. Life of Marius. стр. 27.5.
  3. Duncan 2017.

Надворешни врски

уреди