Гати се 17 химни за кои се верува дека ги компонирал лично Заратустра. Се сметаат за најсвети текстови во зороастризмот.

СтруктураУреди

Гатите се во стихови, метрички во стилот на древната праиранска религиозна поезија, која е многу куса. Химните се составени од 238 строфи, со околу 1300 редови или вкупно 6000 зборови. Подоцна се вметнати во Јасна, што претставува првата колекција на литургиски текстови, дел од поголемата колекција Авеста. Седумнаесетте химни се идентификуваат според бројот на поглавјето во Јасна, и се поделени во пет поголеми дела.

БиблиографијаУреди

НаводиУреди

Викиизворот на има изворна содржина поврзана со оваа статија: