Вјекослав Лубуриќ

Вјекослав „Макс“ Лубурић (Хумац кај Лјубушко, 6 март 1914 - Каркахенте, 20 април 1969) бил усташки офицер и заповедник на системот од концентрациони логори меѓу кои најголем бил „Јасеновац“.

Вјекослав Макс Лубуриќ
Vjekoslav Luburić.jpg
Роден 6 март 1914
Хумац, Австроунгарија
Починал 20 арпил 1969
Каркахенте, Шпанија

ЖивотописУреди

За Лубуриќевото детство и младост нема многу податоци. Се знае само дека неговиот татко починал непосредно по Првата светска војна и дека Вјекослав израснал во сиромаштија.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Totalitarian Movements and Political Religions Volume 7, Issue 4, 2006 Special Issue: The Independent State of Croatia (NDH), 1941–45, publisher Francis & Taylor, 2006