Вупер е десна притока на Рајна во државата Северна Рајна-Вестфалија, Германија. Извира во близина на Маринејде во западниот дел на Сауерленд поминува низ планинскиот регион на Бергишс Ланд во округот Берг и влегува во Рајна во Леверкузен, јужно од Диселдорф. Горниот тек се нарекува "брич".

Мостот помеѓу Ремшид и Солинген

На должина од околу 116 km, Вупер поминува низ градот Вупертал, каде што железничката пруга се протега 10 километри над реката.

Преминува една од највисоките железнички мост во Германија во близина Мунгстен, меѓу Ремшид и Солинген. Неколку километри подолу, замокот Бург се наоѓа на еден рид со поглед на реката.

Хидроенергија

уреди

Од 15 век, Вупер и неговите многубројни потоци создале стотици работилници, мелници и фабрики на брегот. Првично, водата се користела за белење и перење платно и крпи,[1] подоцна се користела за напојување на машини или транспортен отпад.

На тој начин, Вупер ја олеснува раната индустриска експанзија на Вупертал (германски за "Вупер долина") во текот на 18, 19 и почетокот на 20 век. Долината на Вупер била еден од првите индустријализирани региони во светот и ги овласти, меѓу другото, Рур како регион за рударство.

 
Железничката пруга над Вупер во Вупертал .

Наводи

уреди
  1. „Cloth Bleaching alongside Wupper River“. Municipality of Wuppertal. Посетено на 1 January 2011.