Вук Костиќ (Белград, 22 ноември 1979) е српски театарски, телевизиски и филмски актер.

БиографијаУреди

Неговиот татко, е познат театарски и филмски актер на 1970-тите и 1980-тите години, Михајло Костиќ Пљака, а внукот  Нестор - Костиќ, еден од основачите и актери на првиот театар во Прокупље, пред Втората светска војна. Неговиот постар брат е професионален нуркач.

Тој израснал на во Врачар. Својата актерска кариера ја започнал во детството, играјќи во неколку филмови и телевизиски серии  Отворени врати. На 6 години играл во Атеље 212  дело на Душан Ковачевиќ "Свети Ѓорѓија ја убива ламјата" во режија Љубомир Муција Драшкиќ, улогата на Ване сираче. Во исто време, ја играл главната улога во дете дело на Кристина Нестлингер "Конрад" во режија Зоран Ратковиќ со Оља Грашиќ. На телевизија снимал драми "Врење", "Домот на Вергаманови" и голем број  образовни емисии и серии за деца: "Книгата е да се чита", "Јазички забавник", "Поглед од стил", "Страшна Приказна", итн.

Тој студирал во 11 Белградска Гимназија на Лекинов Рид. По 3 година гимназија почна да студира глума на Факултетот за драмски уметности во Белград. Тој беше во класа со Ненад Стојменовиќ, Соња Колачариќ, Бојана Стефановиќ, Ана Малевиќ и Горан Јевтиќ. Дипломирал во јуни 2001 година со претстава "Мушица" (Руцанте-а).

Пред завршувањето на 3 години студии, Вук почнува со снимањето на филмот "Апсолутни 100" од 2001 година. Срдан Голубовиќ, кој храбар режисер - кому е тоа првиот филм и главниот актер, кој е исто така првиот игран филм постигнува извонредни достигнувања во земјата и во странство. Вук ја игра улогата на младиот шампион во стрелаштво - Саша Гордиќ. Вниманието кон себе го привлече во оваа улога

По завршените студии, Вук запишува пост дипломски студии од историјата на филмот.

Награди и признанијаУреди

 • Награда „Златен Александер“, за најдобар актер, за улога во филмот „Апсолутни сто“, на Меѓународниот филмски фестивал во Тесалоники (2001)
 • Награда за најдобар актер, за улога во филмот „Апсолутни сто“ на Меѓународниот филмски фестивал во Париз (2002)
 • Награда „Златна мимоза“, за најдобар актер, за улога во филмот „Апсолутни сто“, на Југословенскиот филмски фестивал во Херцег Нови (2002)
 • Награда „Наиса“ за најдобро остварување, за улога во филмот „Апсолутни сто“, на Фестивалот за актерски остварувања во Ниш (2002)
 • Прва награда за најдобар актер, за улога во филмот „Апсолутни сто“, на Југословенскиот филмски фестивал во Сопот (2002)
 • „Стеријна награда“ за најдобар актер, за улога во претставата „Голема драма“ (2002)
 • Награда „Бора Станковиќ“ за улога во претставата „Јастучко“ (2004)
 • Награда на Белградскиот драмски театар за најдобро остварување, за улога во претставата „Вила Сачино“ (2004)
 • Награда „Цезар“, Француска академија за улога во филмот „Животот е чудо“ (2005)

Театарски улогиУреди

 • „Голема драма“, Синиша Ковачевиќ (Народен театар Белград)
 • Вишни во чоколада“, Анатолиј Мариенгоф (Звездара театар)
 • „Јастучко“, Мартин Макдона (Белградски драмски театар)
 • „Вила Сачино“, Горан Марковиќ (Белградски драмски театар)
 • „Зајачки насип“, Синиша Ковачевиќ (Народен театар Белград)
 • „Дамин гамбит“, (Театар Славија)
 • „Неодолив љубовник Селимар“, Жорж Фејдо (Мал театар Душко Радовиќ)
 • „Српска драма“, Синиша Ковачевиќ (Мал театар Душко Радовиќ)
 • „Трансилванија“, Драган Николиќ (Белградски драмски театар)...

Надворешни врскиУреди

(англиски)