Ворскла — притока на Днепар која тече низ територијата на Русија и Украина. Реката е долга 464 километри и има хидрографски басен од 14,700 квадратни километри. Ворскла минува низ градовите Полтава, Охтирка, и Кобелјаки. Во реката има 50 различни видови риба, а во шумите на бреговите од реката живеат лисици, зајци, диви свињи, и птици како диви патки, фазани, и еребици.

Ворскла
Ворскла во градот Полтава
Местоположба
Физички особености
Извор 
 • местоБелгородска област, Русија
Устие 
 • место
Днепар, Украина
Должина464 kм (1,522,000 ст)
Големина на сливот14,700 km2 (5,700 ми)
Особености на сливот

Галерија уреди

Надворешни врски уреди