Полтава (украински: Полтава) — град на реката Ворскла во централниот дел на Украина. Тој е административен центар на Полтавска област. Градот бил основан уште во 9. век, и одиграл важна културно-општествена улога во историјата на Украина.

Катедрала во Полтава

Демографија уреди

Религија уреди

Храмови уреди

Култура уреди

Спорт уреди

 
Центральний стадион «Ворскла»

Сообраќај уреди

Автобус уреди

Тролејбус уреди

Железнички сообраќај уреди

Туризам уреди

Музеи уреди

Стопанство уреди

Образование уреди

Збратимени градови уреди

Галерија уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди