Вит (тракиски: Аrtаnyа, латински Utus, старословенски Витѫ) е река во Северна Бугарија. Вит се образува од реките Бел и Црн Вит. Реката Вит извира од подножјето на врвот Вежен во Златишко-тетевенскиот дел на Стара Планина на висина од 2030 м. Таа е долга 189 км[1], а сливното подрачје изнесува 3 220 км2. Реката се влева во Дунав во близина на градот Сомовит.

Реката Вит.

Наводи

уреди

Поврзано

уреди