Вилдпретова волчја опашка

Вилдпретова волчја опашка
Вилдпретова волчја опашка на островот Тенерифе
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносемени
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Астериди
Ред: (неназначено)
Семејство: Лисичинки
Род: Волчја опашка
Вид: Вилдпретова волчја опашка
Научен назив
Echium wildpretii
H.Pearson ex Hook.f.
Цветови на Вилдпретовата волчја опашка

Вилдпретова волчја опашка (науч. Echium wildpretii) — двегодишно растение кое достигнува до 3 м во височина. Видот е ендемски на островот Тенерифе, и вирее главно во клисурите на планината Теиде. Растението се нарекува и кула од драги камења, црвена волчја опашка, тенерифска волчја опашка или теидска волчја опашка.[1] На шпански растението се нарекува „тахинасте“ (tajinaste).

Распространетост уреди

Растението може да се најде во субалпскиот појас, во клисурите на планината Теиде. Бара многу сонце и вирее во суви и пусти предели, но трпи мраз сè до температура од -15 °C.

Опис уреди

Ова двегодишно растение во првата година дава густа розета од листови, а во втората исправено соцветие со височина од 1-3 м.

Процут уреди

Растението на Тенерифе цути од доцна пролет до раниот период од летото.

Употреба уреди

Растението се одгледува во градините за украс, но не трпи ниски температури. Како и другите волчји опашки, ова растение е ценето во пчеларството бидејќи дава многу нектар и полен.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Bramwell, D и Bramwell, Z (2001) Wild flowers of the Canary Islands. Второ издание. Editorial Rueda SL, Madrid, Spain ISBN 84-7207-129-4.

Надворешни врски уреди