Вила рустика (Villa rustica) е тип на Римска вила, градба од римскиот период[1][2], каде стоеле складирани работи и каде што робовите од вилата работеле и живееле. Ова исто така било место каде биле сместени и животните од фармата[3][4][5][6][7] . Понекогаш можело да има и други соби кои можеле да се употребат како складиште, болница, па дури и затвор.

Шематски приказ

Наводи

уреди
  1. Varro, de Rustica I.11, 13
  2. Columella I.4 § 6
  3. Annalia Marzano: Roman villas in central Italy: a social and economic history. Brill 2007, ISBN 978-90-04-16037-8 (restricted online copy при Гугл книги)
  4. Alfred Frazer: The Roman villa: villa urbana. UPenn Museum of Archaeology 1998, ISBN 978-0-924171-59-8 (restricted online copy при Гугл книги)
  5. Alexander Gordon McKay: Houses, villas, and palaces in the Roman world . JHU Press 1998, ISBN 978-0-8018-5904-5 (restricted online copy при Гугл книги)
  6. John T. Smith: Roman Villas. A Study in Social Structure. Routledge, London, 1997. ISBN 0-415-16719-1
  7. John Percival: The Roman Villa. A Historical Introduction. Batsford, London, 1988 (Paperback)