Викторија (Victoria) е роман на норвешкиот писател Кнут Хамсун од 1898 година.

Содржина

уреди

Осврт кон делото

уреди

„Викторија“ спаѓа во модернистичката фаза од творештвото на Хамсун и претставува дел од трилогијата која со сочинуваат и романите „Пан“ и „Глад“. Во овој роман, Хамсун испеал химна за љубовта, составена од тешко дофатливи и дисонантни мелодии.[1]

Наводи

уреди
  1. „Белешка о писцу“, во: Кнут Хамсун, Пан. Београд: Политика и Народа књига, 2004, стр. 172.