Велодром

патека користена за велодромски велосипедизам

Велодром — арена која се користи при велодромскиот велосипедизам. Современите велодроми се одликуваат со стрмни овални патеки, состоејќи се од две кружни кривини од 180 степени поврзувајќи се со два правци. Преминот на правците кон кружната кривина е овозможен преку умерена претходна кривина.

Лондонскиот олимписки велодром сместен во Лондон. Велодромот се користел за дел од велосипедските настани на Летните олимписки игри 2012

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди