Тврдината Велики Петрич се наоѓа во Србија, по текот на реката Неродимка, во близина на градот Урошевац. Тврдината била изградена во средновековието. Денеска, од тврдината има останато само ѕидините и една кула. Патот до тврдината е тешко преоден[1].

Тврдина Велики Петрич
Карта
Општи податоци
Градблиску Урошевац
ЗемјаКосово

Наводи уреди

  1. Јастребов, Иван (2018). Стара Србија и Албанија, pp. 219., 220. Београд: Службени гласник