Вацлав II (чешки: Václav II.) (1137 година - по 1192 година) ― син на Собеслав I и брат на Собeслав II. Тој бил бохемиски/чешки кнез по Конрад II во 1191 година.

Вацлав II
Кнез на Чешка
На престолсептември – декември 1191
ПретходникКонрад II
НаследникОтокар I
Роден(а)1137
Починал(а)ок. 1192 (ок. 55 години)
Мајсенска Маркгрофовија

Живот уреди

Тој бил кнез на Оломоуц и Брно, но бил симнат од кнезот Фредерик во 1179 година и бил прогонет. По тринаесет години по смртта на Конрад се вратил од егзил.

Вацлав бил сменет по три месеци владеење од полубратот на Фредерик, Отокар. Тој се обидел да побегне кај императорот Хенри VI, но бил заробен од маркгрофовијата Лужице, која го затворила сè до неговата смрт.

Наводи уреди

Претходник
Конрад II
Кнез на Чешка/Бохемија
1191–1192
Наследник
Отокар I