Будизмот во Бутан

Махајана будизмот е државна религија на Бутан, и будистите сочинуваат 98% од бутанското население. Иако Тибетскиот будизам има големо влијание, сепак будизмот во Бутан практикува различни ритуалски, литургиски и монашки заедници. Државната религија долго време бика финансиски подржувана од страна на бутанската влада.

Историја на бутанскиот будизамУреди

Будизмот во Бутан се појавува во II век од нашата ера. Кралот на Тибет Сонгцен Гампо (627649) го објавил будизмот за официална религија на Тибет и го изградил централниот манастир Џоханг во Ласа.

ОрганизацииУреди

Во 1989 околу 1,000 монаси (лам, или гелонг) припаѓале кон Центалното монашко тело во Тимпху и Пунаха, и околу 4,000 монаси припаѓале кон монашките тела. Монизинството од бутанските будисти се припадници на Друкпакоја е подсекта на Кагју школата (прев. орална трасмисија, усно пренесување), која е една од четирите големи училишта на Тибетскиот будизам.

НаводиУреди

*Овој текст содржи материјал од Library of Congress Country Studies, која е дело на владата на САД и е во јавна сопственост.

Надворешни врскиУреди

Oрганизации

Храмови & МанастириУреди