Борнхолм

дански остров

Борнхолм (дански: Bornholm; старонордиски: Burgundaholmr) е дански остров на Балтичко Море, на исток од Данска, јужно од Шведска, североисточно од Германија и северно од западниот дел на Полска. Зазема површина од 588,36 км,[1] на 1 јануари 2019 година островот имал вкупно население од 39.572 жители.

Местоположба на Борнхолм во Регионот Ховидстаден.

Меѓу главните индустриски активности на Борнхолм, спаѓаат и сточарство, занаетчиството, како што се стакларството и производството на керамика користејќи месно изработена глина. Туризмот е исто така значаен во текот на летните месеци. Островот е место каде има голем број на цркви.

Островот е познат како solskinsøen (Сончев остров) заради неговите временски услови и klippeøen (карпест остров) заради неговата геологија, која се состои од гранит, освен покрај јужниот брег. Топлината од летото се задржува во карпестите формации и времето е прилично топло до октомври. Како резултат на климата, месна сорта на смоква, позната како Борнхолмски дијамант, може да расте локално на островот. Топографијата на островот се состои од драматични карпести формации на север (за разлика од остатокот на Данска, каде се претежно ниски ридови), со борови и листопадни шуми (многу погодени од невремето во 1950-тите), обработливо земјиште на средени и песочни плажи во југот.[2]

Борнхолм се водел, сместен во Балтичкото Море со векови. Обично со тоа управувале Данска, но и Шведска Либек и Германија.

ЈазикУреди

Многу жители го зборуваат на борнхолмски дијалект, кој е официјално дијалект на дански.[3] Борнхолмскиот дијалект поддржува три граматички пола, како исландскиот и повеќето дијалекти на норвешки, но за разлика од стандардниот дански, неговата фонологија вклучува архаизми и иновации. Ова го прави дијалектот тежок за разбирање за некои дански говорници. Сепак, шведските говорници често сметаат дека Борнхолмскиот дијалект е полесен за разбирање од стандардниот дански. Интонацијата наликува на скијанскиот дијалект, кој се зборува во близина на Сканија, најјужната провинција во Шведска.

ОпштинаУреди

Резултат на референдум 29 мај 2001 г. за спојување на општините со округот 1 јануари 2003 година
Општина Да Не
Гласови Процент Гласови Процент
Алинге-Гудјем 3590 година 74 1287 година 26
Хашла 2886 година 70 1219 година 30
Nexø 3218 година 59 2252 41
Рона 7754 година 85 1366 година 15
Акиркеби 3131 година 74 1118 година 26
Вкупно: 27821 20579 година 74 7242 26
 
Фериботски патеки до и од Борнхолм
 
Борнхолм и христијани - стотици и 5 општини (1970-2002) во зелена боја и 21 општина пред 1 април 1970 година
 
Бројките во парите во црквата Данска
 
Неофицијално знаме на Борнхолм ( туристичко знаме ).
 
Неофицијално знаме на Борнхолм. Данеброг е јасно видлив со зелениот крст вметнат во белиот крст.
 
Стар грб на Борнхолм.[4]
  1. Economy and Interior Ministry: Municipal Key Figures
  2. Blecher, Lone Thygesen; George Blecher (August 2004). Swedish Folktales & Legends. University of Minnesota Press. стр. xvi. ISBN 978-0-8166-4575-6.
  3. Peter Skautrup, Det Danske Sprogs Historie, Gyldendal, 1968, vol. 4, p. 105ff. (Danish)
  4. Svane, Erling (1994). Det danske Rigsvåben og Kongevåben. Odense Universitetsforlag. стр. 169–179.