Битката на Сома е сојузничка офанзива во Првата светска војна.

Битка на Сома
Дел од Западниот Фронт во Првата светска војна
Стражар од Чеширскиот полк во 1916
Слика во ров, фотографирана од Ернест Брукс
Датум 1 јули–13 ноември 1916
Место Сома, северно-централна Сома и југоисточен Па де Кале, Франција
Завојувани страни
Обединето Кралство Велика Британија
Франција Франција
Канада Канада
Австралија Австралија
Нов Зеланд Нов Зеланд
ЈАР Јужна Африка
Индија Индија
Њуфаундленд
 Германија
Команданти и водачи
Обединето Кралство Даглас Хејг
Франција Фердинанд Фоч
Германија Макс фон Галвиц
Германија Фриц фон Билов
Сила
13 британски и 11 француски дивизии (на почетокот)
51 британски и 48 Француски дивизии (крајот)
10½ дивизии (на почетокот)
50 дивизии (крајот)
Жртви и загуби
620.000 мртви
100 изгубени тенкови,
782 изгубени авиони[1]
615.000 - 650.000 луѓе

Текот на битката уреди

Британските и француските сили тргнале во фронтален напад против германската армија, која била во ровови северно од реката Сома во Франција. Една недела британските сили ги бомбардирале сè уште непомрднатите германски позиции. Првиот ден настрадале 60.000 британски војници, од кои 20.000 загинале. Офанзивата постепено преминала во исцрпувачка битка затоа што врнеле силни октомвриски дождови, кои го направиле калливото поле во непроодно. Пред да заврши битката сојузниците напреднале само 8 км. Загубите биле огромни: 650.000 на германска страна, 420.000 на британска страна и 195.000 на француска. Оваа битка станала метафора за залуден и дискриминаторски колеж.[2]

Наводи уреди

  1. The Battle of the Somme, historylearningsite.co.uk
  2. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, Скопје 2005, Книга 1, стр. 192