Битка кај Манцикерт (1915)

Битката кај Манцикерт — битка помеѓу Отоманското Царство и Руското Царство во текот на Првата светска војна.

Битка кај Манцикерт
Дел од Кавкаски поход во Блискоисточен фронт
Датум 10 јули 1915 - 26 јули 1915
Место Манцикерт, Отоманско Царство
Исход руска победа[1]
Завојувани страни
 Руско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Генерал Огановски
Николај Јуденич
Абдул Керим-паша Опелими
Сила
22.000 40.000
Жртви и загуби
10.000-7.000 6.000 затвореници

Битката кај Манцикерт траела од 10 јули 1915 до 26 јули 1915 година.

На 10 јули 1915 година, рускиот генерал Огановски започнал офанзива западно од градот Манцикерт верувајќи дека турските сили се во мал број, незнаејќи дека во близина се наоѓала Третата армија на Отоманското Царство која броела 40,000 војници. По првиот конфликт, на 16 јули османлиската арммија извршила контранапад на чело со Абдул Керим-паша Опелими, чија сила била во сооднос 3:1 поголема од руската. Огановски бил принуден да се повлече кон Манцикерт.

На 20 јули турската армија ги протерала руските сили од градот. Рускиот командант за Кавкаскиот фронт Јуденич го отпуштил на Огановски и наредил напад. Во конфликтот загинале околу 10,000 руски сили а градот Манцикерт паднал под руска контрола.

Наводи уреди

  1. World War I: encyclopedia, Ed. Spencer Tucker and Priscilla Mary Roberts, (ABC-CLIO, 2005), 740; "...Yudenich's accomplishment at Malazgirt proved to be the sole victory of the year for Russian troops."