Биг Фут Мама (изворно: Big Foot Mama) ― рок бенд од Љубљана, Словенија. Тој е еден од најпопуларните словенечки поп рок бендови од 1990-тите.

Биг Фут Мама во 2009 година.

Групата ја започнала својата кариера во 1990 година. По нивниот трет албум, Tretja dimenzija (Трета димензија), тие биле сметани за словенечкиот поп рок бенд на деценијата, соборувајќи ги рекордите на продажба во категоријата рок и продавајќи некои од најголемите сали во словенечката престолнина Љубљана, како Крижанке и Сала Тиволи, кои претходно биле сметани за продажно „неосвоиви“ за словенечките рок бендови.

Тековен состав

уреди

Дискографија

уреди
  • Nova pravila (Нови правила) - 1995 година
  • Kaj se dogaja? (Што се случува?) - 1997 година
  • Tretja dimenzija (Трета димензија) - 1999 година
  • Doba norih (Доба на лудите) - 2001 година
  • Big Foot Mama [best of] - 2003 година
  • 5ing (пет-инг; кованица) - 2004 година
  • 15 let v živo z gosti (15 години - во живо со гости) - 2006 година
  • Važn, da zadane (Важно, тоа што погодува) - 2007 година
  • Izhod (Излез) - 2012 година

Надворешни врски

уреди